معرفی عجایب تخت سلیمان + عکس و آدرس
درباره تخت سلیمان
تخت سلیمان در پنج دوره تاریخ و تمدن بشری بهعنوان زادگاه زرتشت بودهاست. این مکانتاریخی ۳,۰۰۰ سال قدمت داشته و همچنین نام آن در فهرست میراثجهانی یونسکو به ثبت رسیدهاست، تختسلیمان در شهرستان تکاب و در استان آذربایجان غربی قراردارد، این مجموعه، از بزرگترین مراکزآموزشی، مذهبی و همچنین نیایشگاه قبل از اسلام بودهاست؛ و از مهمترین پایگاه دین زرتشت یادمیشود. این میراثجهانی از بخشهای مختلفی مانند: آتشکده آذرگشنسب، ایوان خسرو، معبد آناهیتا، زندان سلیمان و… تشکیل شدهاست. در ادامه در باماگردی به آن میپردازیم.
دسترسی سریع:
- تاریخچه تخت سلیمان
- تخت سلیمان تکاب کجاست؟
- دریاچه تخت سلیمان
- عمق دریاچه تخت سلیمان
- کوه زندان تخت سلیمان
- جاذبه های تاریخی تخت سلیمان
- آتشکده آذرگشنسب
- ایوان خسرو
- معبد آناهیتا
- اقامتگاه تخت سلیمان
- افسانه تخت سلیمان
- سخن پایانی
تاریخچه تخت سلیمان
همانطور که گفتهشد این بنای تاریخی قدمتی بیش از ۳ هزار سال دارد، این محلباستانی و مقدس برای ایرانیان پیش از اسلام بوده و در دورههای مختلف اقوام زیادی از قبیل مادها، هخامنشیان، اشکانیان، ساسانیان و مغولان زندگی میکردند. لازم است بدانید که این منطقه، اوج قدرت را در دوره ساسانیان گذراندهاست. نام دیگر تختسلیمان، شیز بوده و برخی معتقداند که شیز محل تولد زرتشت است، اما نظر مورخان در این رابطه نقیض است. این بنایتاریخی در رابطه با نامگذاری باوردیگری دارد که از سلیمان نبی نیست، در حقیقت نام پادشاه یهودی که سلیمان نام داشت را روی آن نهادهاند.
برخی از مورخان معتقداند که ساخت این مجموعه و آتشکده آن به درخواست پادشاهساسانی معروف، بهرامگور شکلگرفتهاست. اما متاسفانه در سال ۶۲۴ میلادی دقیقا زمان حمله امپراتوری روم به ایران، پایتخت ساسانی و حکومت ساسانی سرنگون شد و پس از آن دیگر رونقی در این منطقه صورتنگرفت.
تخت سلیمان تکاب کجاست؟
آدرس دقیق تختسلیمان: استان آذربایجان غربی، شهرستان تکاب، بخش تختسلیمان، سه کیلومتری شرق روستای نصرت آباد
همانطور که در بالا گفتهشد تختسلیمان در استان آذربایجان غربی قرار دارد اما در جنوب شرقی آن و با فاصله ۴۰ کیلومتری از شمال شرق در شهر تکاب قرارگرفته است.برای سفر به این شهر بهتر است از تهران بهسمت قزوین و سپس زنجان حرکت کرده، و از آنجا به راحتی راهی بیجار و تکاب شوید. بهتراست از تکاب بهسمت روستای نصرتآباد حرکتکرده چراکه تخت سلیمان در سه کیلومتری این روستا واقع شدهاست. طبق آخرین تحقیقات برای گردشگران داخلی هزینه بازدید در سال 1403 (30،000) هزارتومان در نظرگرفته شدهاست.
دریاچه تخت سلیمان
این دریاچه در این منطقهتاریخی بهشکل کاملاطبیعی شکلگرفته، به همینخاطر باعث رونق و محبوبیت بسیارزیادی در آن دوره شدهبود. افسانههای مختلفی در رابطه با نحوه پیدایش این دریاچه شنیدهمیشود که موجبشده، سوالات مبهم در ذهن گردشگران ایجاد شود. یک نمونه از افسانههایی که شنیده میشود مرتبط با دوره حضرت سلیمان(ع) است. گفته میشود با کوبیدن عصای خود بر روی زمین در این منطقه به وجود آمدهاست. آب این چشمه جوشان که هزاران سال قدمت دارد از چاکراهای اصلی انرژی به سطح زمین میآید. درواقع این دریاچه در ابتدا چشمهکوچکی بوده که در طیگذشت سالیان طولانی بهشکل دریاچه ایجاد شدهاست.
عمق دریاچه تخت سلیمان
این دریاچه طبیعی از چشمهای در عمق ۱۲۰ متری زمین میجوشد و جزو چشمهجوشان محسوب میشود. این چشمهجوشان در تیرماه سال ۱۳۸۲ (۲۰۰۳) به عنوان چهارمین اثر تاریخی ارزشمند ایران بعد از چغازنبیل، تخت جمشید و میدان نقش جهان بهثبت جهانی رسید. طبق یکسری اعتقادات موبدان زرتشتی دریاچه تختسلیمان به الهه آبها یا آناهیتا متعلق است و به همین خاطر داخل دریاچه به عنوان نذری طلا و سکه میانداختند.
برای دیدن از دریاچه های خوش آب و هوا دریاچه برنجستانک سواد کوه را پیشنهاد میکنیم.
کوه زندان تخت سلیمان
کوه زندان سلیمان، یا همان (زنداندیو) است حدودا ارتفاعی بین ۹۷ تا ۱۰۷ متر دارد و قطر دهانه گودال آن نیز به طورتقریبی به ۶۵ متر میرسد. زندان سلیمان شبیه به کوهی تو خالی بوده و حدود ۳ کیلومتر از خود تخت فاصله دارد. این زندان چشمهایی بوده که با گذشت سالیانسال خشکشده و به کوهی توخالی شبیه به سیاهچالی ترسناک تبدیل شدهاست. اما جالباست بدانیدکه کوه زندانسلیمان، کوهی آتشفشانی بوده و گازهایی که از آن خارج میشوند گواهی بر این حقیقت است.
جاذبه های تاریخی تخت سلیمان
مجموعه تاریخی تخت سلیمان جاذبههای تاریخی گوناگونی داشته که از بهترین گزینهها برای علاقهمندان به آثار باستانی و تاریخی است. علاوه بر دریاچه تختسلیمان و کوه زندان سلیمان (کوهدیو)، جاذبههای مختلف دیگری که به دورههای تاریخی مختلف مربوط میشود دیدهمیشود. برای مثال: در بالای کوه سلیمان اثری تاریخی دیده میشود که به دورههای مختلفی نسبت داده شدهاست؛ در نزدیکی کوه زندان سلیمان همچنین چشمههای طبیعی با خاصیتهای درمانی فوقالعاده وجود دارد.
آتشکده آذرگشنسب
این آتشکده در زمان ساسانیان ایرانیان یکی از مهمترین و بزرگترین آتشگاههای ایرانیان بوده است. به طور کلی سه آتشکده بزرگ و مهم در دوره ساسانیان وجود داشته آتشکده آذرگشنسب یکی از آنها است که در شهر تخت سلیمان قراردارد. یکی از اهمیتهای این آتشکده این بود که هر کدام از پادشاهان ساسانی بعد از نشستن بر تختپادشاهی، با پای پیاده به زیارت آن میرفتند و بخشی از غنائم جنگی را به آتشکده اهدا میکردند. در واقعیت این مجموعه در دوران حکومت ساسانیان، آذرگشنسپ نام داشت، که از نظر مذهبی برای ایرانیانی که قبل از اسلام بودند از اهمیت زیادی برخوردار بود.
ایوان خسرو
ایوان زیبای خسرو یکی از آثار ارزشمند تاریخی ساسانیان است. گفته میشود که به احتمال زیاد در زمان پادشاهی خسرو اول که معروف به انوشیروان بوده، احداث شدهاست. نکاتی که از مشخصات آن برای اطلاعات عمومی بدانید این است که ارتفاع آن حدود ۱۹ متر و دهانه آن تقریبا ۱۲ متر و عمق آن ۲۷ متر است. متاسفانه بهدلیل زلزلهای که ۸۰ سال قبل در این منطقه رخ داد آسیب بسیاری به ایوانخسرو رسید.
معبد آناهیتا
معبد آناهیتا در واقع در بخش شرقی آتشکده آذرگشنسب قرارگرفته است. گفته میشود که به ناهید تعلق داشتهاست. این معبد همچون حیاطی بهشکل مربع بوده و چهار ستون مستطیلی دارد. هرکدام از این دالانها از بخش میانی به اتاقهای بلند و باریک پایان مییابد و همچنین اتاقهای شرقی و غربی این معبد یک دری دارد که بهسوی حیاط اصلی آتشکده راه پیدامیکند. طاقهای آجری و سبک معماری ضربی شکل این معبد، اشکال ستونها و دیوارهای آن، نشاندهنده این است که این معبد در دوران ساسانی یا اوایل دوران اسلامی احداث شدهاست.
بهترین زمان سفر به تخت سلیمان
بهترین زمان سفر به مکان تاریخی تخت سلیمان فصل بهار بهویژه از اوایل اردیبهشت تا آخر خرداد بوده، چراکه در این فصل آب و هوای مناسب گردشگری است. البته که در فصول دیگر سال هم امکان بازدید از تخت سلمان وجود دارد؛ به طورکلی از نظر شرایط آب و هوایی و مناظر سرسبز بهترین زمان سفر به این مکان فصل بهار است. جدای از انکار زیبایی خاص هر فصل، ممکن است برخی هم فصل پاییز را بهخاطر مناظر زیبای هزار رنگ طبیعت، هوای خنک و خلوتبودن جاذبههای گردشگری ترجیح دهند. بدونشک بهترین زمان بازدید از تخت فصول گرم سال است چراکه در فصل زمستان به دلیل برودتهوا و وجودبرف و یخبندانT بازدید به تختسلیمان پیشنهادنمیشود.
اقامتگاه تخت سلیمان
اگر تمایل به تهیه اقامتگاه دارید، باید بدانید که هیچ منطقه اقامتی در این منطقه وجودندارد و بایستی در شهرهای اطراف تخت اقامت داشتهباشید. برای اقامت گردشگران نزدیکترین شهر، تکاب است. اقامتگاه بومگردی تخت سلیمان تکاب، هتل تخت، هتل رنجی تکاب، و اقامتگاه بوم گردی آتر تکاب از نمونه اقامتگاههای موجود در تکاب است که اغلب بازدیدکنندگان از تخت سلیمان برای اقامت انتخابمیکنند.
افسانه تخت سلیمان
چند نمونه از افسانههایی که از تخت سلیمان به گوش میرسد در زیر توضیح دادهایم:
پیرترین نگهبان آثار باستانی ایران: عزیز عاشقی، نام نگهبانی بود که به مدت ۵۰ سال در کنار تخت سلیمان زندگی میکرده و حتی پس از بازنشستگی، تا پایان عمرش کارش را رها نکرد. عزیز در سال ۱۳۹۰ دار فانی را وداع گفته و در تپههای تخت سلیمان به خاک سپردهشده است.
زادگاه زرتشت: یکی دیگر از اسامی تختسلیمان، «شیز» است و بسیاری از تاریخدانان اسلامی این محل را که بین مراغه و زنگان قرارگرفته، زادگاه زرتشت میدانند. برای دانش عمومی بهتر است بدانید که در اوستا «ائیریانم وئجه» زادگاه زرتشت معرفی شدهبود، آذربایجان درقدیم یکی از سه آتشبزرگ ساسانی را دارا بود. به همین ترتیب زادگاه زرتشت به آذربایجان منتقلشد.
شهر حضرت سلیمان (ع): نسبتدادن سلیمان نبی (ع) به تخت سلیمان موجب بهشکلگیری داستانهایی درباره آن شد؛ از نمونه این باورهای شکل گرفته این است که دیوهایی که فرمانبردار حضرت سلیمان بودند، تخت سلیمان را بناکردند، با توجه به این باور، حضرت سلیمان (ع) در این محل زندگی میکرد و به دستور او نیروهای فرازمینی بودند که ساخت سازههایی عظیم راه در این مکان تاریخی برعهده داشتند؛ امری که فراتر از حیطه قدرت انسانها بود. دررابطخه با زندان دیو در نزدیکی تخت همچنین گفتهمیشود که، حضرت سلیمان دیوهای نافرمان را در آنجا زندانی میکرد.
سخن پایانی
تخت سلیمان از قدمت بسیاری برخوردار بوده و با توجه مرتبطشدن آن با دورههای مختلف اقوام دوره اوج خودش را در دوره قومساسانیان گذراندهاست. در این مقاله مکانقرارگیری این منطقه و آدرس آن اشارهشد. از آثارتاریخی تختسلیمان میتوان به دریاچه و زندان آن که بسیار محبوب است اشارهکرد، که افسانههایی نیز در رابطه با این مکانتاریخی وجوددارد. آثارتاریخیهای دیگری نیز وجود دارد.